Sivalluksia

Gregor Saavalainen ja Kaisa tappavat aikaa Niuvanniemen puutarhakeinussa. Kaisa on ollut kiltti vanki, joten hän saa ottaa kerran vuodessa vieraita vastaan. Kukaan muu kuin Gregor ei tahdo vierailla Kaisan luona. Siksi -ja muistakin syistä, joita Kaisa ei mielellään erittele- on hauskaa, että Gregor tulee.

Erityisesti tänään Gregor tahtoo viettää aikaansa Kaisan kanssa. Mökillä vaimo on nalkutellut Gregoria marjanpoimintaan, koska kesälomalla tulee poimia marjat talvikäyttöä varten. Mustikka on vaimon mukaan superruokaa, jonka hankintaan Gregorin tulisi osallistua, koskapa se kuitenkin hamuaa joka jumalan aamu marjahilloa aamupuuroihinsa. Olkoonkin niin, mutta joka tapauksessa Gregor haluaisi poimia mahdolliset marjansa K-kaupan pakastealtaasta. Ja jos niikseen tulee, niin Gregor voi kyllä syödä aamupalaksi donitsejakin.

-Voi herran tähden. Voisit edes lopettaa noiden amerikkalaispoliisisarjojen kliseiden vatkaamisen, kun eivät ne ainakaan minua ole naurattaneet kahteenkymmeneen vuoteen, vaimo on tuiskinut vetäessään fleecepusakkaa päälleen.

Poimintajupakasta on sukeutunut laiskahko perheriita. Vaimo nyhtäisee poimurin Gregorin kädestä ja lähtee mustikkaan, Gregor ottaa Alfa Romeonsa ja ajelee Siilinjärven perukoilta Niuvanniemeen.

Kriminaalipsykiatrian erikoislääkäri Pitkänen on kysellyt aamulla Kaisalta, miksi Karhuryhmän entinen pomo käy joka kesä Kaisan luona. Kaisa ei ole osannut vastata mutta on heittänyt hyväntuulisuuksissaan ja Pitkästä ärsyttääkseen:

-Se oli kuulepa, Jorma, rakkautta ensisilmäyksellä. Mää tajusin jo pidätyshetkellä piteleväni Gregor Saavalaisen sydämen avaimia kädessäni.

Pitkänen on kyllästynyt vankien huonoihin juttuihin. Selkeitä defenssimekanismeja Pitkäsen mielestä. Se on yrittänyt saada Kaisaa intoutumaan eläinten hoitamisesta, jotta Kaisaan syttyisi edes jonkinnäköistä naisellista hoivaenergiaa ja se saataisiin sosiaalistettua pois Niuvasta takaisin normaali-ihmisten joukkoon. Kaisa ei ole suostunut innostumaan hevosterapiasta eikä varsinkaan Pitkäsen työhuoneessa makaavasta berninpaimenkoira Pontuksesta. Pitkäselle Pontus on tärkeä hahmo niin kotona kuin työpaikallakin. Johtavana psykiatrina se on lobbaillut Pontukselle koiranviran ja rottinkikorin osastoltaan. Pitkänen kertoo kaikki työ- ja siviilihuolensa Pontukselle ja on varma, että Kaisankin tulisi rötkähtää Pontuksen viereen, avata sydämensä koiralle ja voimaantua sen pahanhajuisesta hengityksestä. Kaisa on katsahtanut koiran umpityperiin silmiin ja ymmärtänyt, että piskin kognitiiviset ja sosioemotionaaliset kyvyt riittävät hyvänä päivänä Serti-paketin avaamisäänen tunnistamiseen.

Kaisa mainitsee Gregorille, että hän on onnenmyyrä saadessaan istua Niuvanniemen pihakeinussa Gregorin eikä Pontuksen kanssa. Kaisan ja Gregorin ystävyys kestää hiljaisuutta. He katselevat Niuvanniemen järjettömän kaunista päärakennusta ja nautiskelevat etelätuulesta. Kallavesi liplattelee pois mustikka- ja muut huolet. Juuri tällä hetkellä oleminen on molemmille hyvin helppoa. Kaisa rikkoo hiljaisuuden ja sanoo, että hän meinaa kyllä välillä tulla täällä hulluksi, koska naapurisellin romaniäijä on saanut tilata itselleen netistä haitarin. Kaisan mielestä hoitajat olisivat voineet ensin selvittää, osaako äijä soittaa sitä saakelin hanuriansa. Eipä silti. Soittotaidottomuus ei tunnu estävän romanivanhuksen musiikkiharrastetta, kertoo Kaisa ärtyneenä. Gregoria naurattaa.

-Jaa, meinaat tulla täällä Niuvanniemen vankimielisairaalassa hulluksi. Noh, minkäs sille voi, Gregor pistelee ja pyytää Kaisaa aloittelemaan pakinoidensa lukemista.

Kaisa avaa vihkonsa.

-Kun mä alotin tän kirjottamisen, niin mä ajattelin käsitellä ihan ekana ylimmät pomot eli koulutoimenjohtajat. Mut emmä saanu niistä venkuloista loppujen lopuksi oikein mitään irti, Kaisa kertoo Gregorille.

Gregor ei jaksa kuunnella Kaisan introja ja äsähtää, että Kaisa saa luvan aloittaa lukemisensa tai Gregor hakee vierailuhuoneesta pinkan vanhoja Alibeja luettavakseen. Kaisa säikähtää pahan kerran ja aloittaa lukemisen.

-Koulutoimenjohtajia on Suomessa kahta eri tyyppiä, miehiä ja nainen. Nainen -tämä Lapon kunnan koulutoimenjohtaja- ei eroa kollegoistaan muutoin kuin sukupuolensa puolesta, joten voimme tässä kvalitatiivisessa tutkimuksessamme siirtää hänet mieskoulutoimenjohtajien ryhmään. Näin menettelemällä ymmärrämme, että koulutoimenjohtajia on olemassa vain yhdenlaisia. Pääsemme tässä kertomuksessamme siis hyvinkin helpolla.

-Hirveää paperintuhlausta, toteaa Saavalainen mutta lupaa jaksaa kuunnella vielä pari minuuttia.

-Ulkoiselta olemukseltaan, jatkaa Kaisa, -nämä johtajat ovat identtisiä. Pituus 164 cm, möhömahan alku, suorat vaimon prässäämät housut ja siilitukka. Huomattavaa on, että hiuksisto koulutoimenjohtajilla on poikkeuksetta tuuhea. Järki ja tukka eivät pysy samassa päässä.

Lyhytkasvuisuuttaan johtajat kompensoivat SS-miehen elkeillä. Vaikka heillä on luokanopettajan koulutus, he halveeraavat avoimesti luokanopettajia. Aineenopettajiin koulutoimenjohtajat eivät uskalla suhtautua yhtä yliolkaisesti, koska tietävät näiden olevan fiksuja ja tarkkanäköisiä. Kerrotaan, että erään keskiuusmaalaisen pitäjän KTJ ärähti vuonna 1992 eräälle historianopettajalle, minkä jälkeen historianlehtori kirjoitti sanomalehteen sellaista tekstiä, että edellä mainittu KTJ joutui pitämään kahden kuukauden pakollisen isyysloman. Vaikkei sillä ollut vaimoa – lapsesta puhumattakaan.

SS-pomoyhteyksistään huolimatta kaikki suomalaiset koulutoimenjohtajat samastuvat mielellään Dietrich Bonhoefferiin…

-Kuka se on, kysyy Gregor. Kaisa vastaa, että Gregorin tulee katsoa vittu guuglesta eikä keskeytellä hänen lukemistaan jonninjoutavuuksilla.

-Niin. Siis kaikki suomalaiset koulutoimenjohtajat samastuvat Bonhoefferiin. Heidän mielestään heitä vainotaan monelta eri taholta. Yhtäältä heidän kimpussaan ovat sivistyslautakunnat -pahimmassa tapauksessa kunnanhallitus- budjettiraameineen. Toisaalta heitä ahdistelevat rehtorit, joille ei mikään tunnu riittävän. Vuosittain viattomia koulutoimenjohtajia pommitetaan hallintokanteluilla ja kunnallisvalituksilla, eikä kukaan tunnu nykyisin enää suovan sitäkään, että he saisivat antaa sen kapisen kyläkouluopettajanviran poikiensa vaimoille tai lempirehtoriensa rakastajattarille. Yleisestä nepotismikielteisyydestä huolimatta nämä armaat virkamiehemme kuitenkin osaavat toimia niin, että virat jaetaan oikeisiin osoitteisiin. Se, että johtajien pojanvaimot ja lempireksin sänkytoverit saavat virkoja, on hyvin pieni korvaus siitä, mitä koulutoimenjohtajaressukat joutuvat toimessaan kärsimään.

-No, eikö sinulla ole mitään kaunista sanottavaa näistä koulutoimenjohtajista, utsii Saavalainen suu täynnä lörtsyä.

-Ei mulla oikein ole, Kaisaa vastaa asiaa hetken pohdittuaan.

-Sinä katsot nyt liian yksisilmäisesti ja pelkästään omasta näkövinkkelistäsi tätäkin asiaa, analysoi Saavalainen.

Kaisa hermostuu tyylilleen uskollisena nopeasti ja kysyy, että mistäs näkövinkkelistä Saavalainen haluaisi, että hän näitä asioita tarkastelisi. Sitten hän myöntää, että jos hän omistaisi irkkupubin, hän näkisi varmaan koulutoimenjohtajista myös positiivisia ja humalaisempia puolia.

-Itse asiassa tuiterissa olevat koulutoimenjohtajat ovat ihan hauskoja. Ne riekkuvat sepalus auki pitkin kyliä ja sammuvat lopulta vääriin sänkyihin. Sitten dagen efter ne koettavat hiipiä sieltä hallintosihteerien asunnoista ulos incognito mutta paskat ne siinäkään onnistuvat.

Gregor Saavalaisen mielestä Kaisa voisi kirjoitella entisistä pomoistaan herttaisemmin. Kaisan mielestä Gregor saa painua syömään vaimonsa tekemää mustikkapöperöä, kun ei kerran asioista mitään ymmärrä. Gregor lähtee ja sanoo tulevansa taas huomenna. Kaisa ja Gregor halaavat pitkään.

-Tuo mulle huomenna kaks munkkia Partasen Hannan kalakukkoleipomosta, niin mä luen sulle vähä rehtorianalyysejä, anoo Kaisa.

-Lupaatko olla lukematta, jos tuon kolme munkkia? vinoilee Gregor.

Kaisa läppäsee Gregoria vatsaan ja käskee sen painua matkoihinsa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: