”Oletko koskaan miettinyt, miksi sinä kohellat noin paljon?”

Valitettavasti Kaisan vanheneminen ei suju Oscar Wilde -tyylillä. Kaisan salaisessa komerossa on kuva ikinuoresta tytöstä, mutta toiset ihmiset ja peili näkevät valahtaneet piirteet. Iloinen mieli kaunistaa kasvot, toteaa Raamattu, ja tämän luettuaan Kaisa ymmärtää, mikseivät mallitoimistot hyökkäile hänen kimppuunsa etsiessään malleja B-vitamiinimainokseen.

Talvella koululle tulee uusi nuori sijaisopettaja, Susanna. Hän on Kaisaa kymmenen vuotta nuorempi, mutta vain fyysisesti. Sijainen ei kiroile eikä väsy työssään. Lisäksi hän jaksaa istua opettajainkokouksessa Kaisan vieressä katselemassa, kuinka Kaisa piirtelee kissankuvia ja omaa nimikirjoitustaan esityslistaan. Eräänä iltana nuori sijaisopettaja soittaa Kaisalle ja pyytää Kaisaa kahville luokseen.

-Tahtoisin tutustua sinuun. Olet mielestäni tosi hyvä tyyppi, sanoo Susanna.

Kaisa on oitis koukussa, sillä aivan liian harvoin häntä sanotaan tosi hyväksi tyypiksi.

Susannan kotona totuus selviää. Kahvipöydän yläpuolella kultaiset kirjaimet ärähtävät: ”Jeesus on tämän kodin pää. Näkymätön vieras jokaisella aterialla; hiljainen kuuntelija jokaisessa keskustelussa.” Kaisa päättää ryhtyä hiljaiseksi kuuntelijaksi ja antaa Susannan ja Jeesuksen puhua. Nämä ovat mielissään Kaisan päätöksestä ja kertovat, kuinka murheelliseksi Kaisa tekee heidät olemuksellaan.

-Minä rukoilen sinun iankaikkisen sielusi puolesta. Siunaan sinua joka aamu mielessäni ja koen hengessäni, että sinä tarvitset Jeesusta, toteaa Susanna.

Hän lausuu nimen ”jeesus” ruotsalaisittain ”jeissys” ja kysyy:

-Oletko sinä koskaan miettinyt, miksi sinä kohellat noin paljon?

Kaisan hyperventilaatiokohtaus on paperipussia vaille valmis. Hädissään hän lupaa lähteä Susannan kanssa Järvenpään Arkki-seurakuntaan. Kolmeen tilaisuuteen, vain katsomaan. Avoimin mielin.

Susannan johdolla Kaisa pääsee Näky-, Tuli- ja Nutkutuskonferensseihin. Meno on hulvatonta. Susanna huutaa kielillä, kaatuilee ja saa hengellisistä syistä kramppeja, kun hänen miehensä (herra ylistyksenjohtaja) huutaa hallelyyjaa. Kaisasta ajetaan pois uskonnollisuuden ja masennuksen henkiä. Kaisa oppii, että uskonnollisuus ja elävä usko ovat eri asioita – ensimmäinen on saatanasta ja toinen Jumalasta.

-Eikö nuitten välissä ole mitään, siis Jumalan ja saatanan? kysyy Kaisa kotiinpaluumatkalla.

Susanna hymyilee ymmärtävästi ja pudistaa päätään:

-Tää on kuule tosi mustavalkoinen juttu.

Tulikonferenssissa Kaisasta ajetaan masennuksen henki pois. Herra yksin tietää, monettako kertaa. Kaisaa ei liikuta mitään eikä mikään muutu työpaikalla. Kaisa on yhtä kelvoton ja koheloiva opettaja sekä henkien kanssa että ilman niitä.

-Paraneminen tulee ottaa vastaan uskon avulla, selvittää Susanna koko 24-vuotiaan elämänkokemuksellaan.

-Jos työ edelleen ahdistaa, sinulla ei ole tarpeeksi uskoa.

Uskoa saa lisää siten, että herää joka aamu kello 6.30 lukemaan keltaisesta raamatunlausetraktaatista ääneen raamatunlauseita. Kaisan kaksi lasta hekottelevat, kun heidän äitinsä istuu aamukahvipöydässä keltaisen traktaatin kanssa puhelemassa kummallisuuksia.

Helsingin messukeskuksessa järjestettävässä Näkykonferenssissa työelämäuupuneet pannaan tanssimaan ja nauramaan tekonaurua, jotta saatana saadaan pois häiriköimästä. Näin määrää NokiaMission pääpastori Markku Koivisto. Kaisa päättää jättäytyä pois tästä spektaakkelista ja antaa tilaa nuoremmilleen.

Nutkutuskonferenssissa Suomen hengellisin ihminen, Markku Koivisto tulkkaa nigerialaissyntyistä evankelistaa, joka on saanut oppia Amerikassa. Nigerialainen kertoo puhtaalla jenkkiaksentilla, kuinka Hänellä on niin valtavan läheinen suhde jeesukseen, että Hän saa välittömästi kaiken, mitä keksii pyytää. Esimerkiksi autohommat ovat Häneltä pluikahtaneet tosi näppärästi: Hänellä on ennen ollut Peugeot, mutta Hän on tahtonut kalleimman Mersun, joka maan päältä löytyy. Ja jeesus onkin lahjoittanut Hänelle Mersun ilman sen kummempia arpomisia.

Tässä Kaisalle tulee raja vastaan, koska hänellä on Peugeot 405, joka on kuuliaisesti palvellut häntä viidentoista vuoden ajan. Kaisa hyväksyy kyllä sen, että hän on itse täynnä demoneja. Mutta jokin tolkku asioissa on oltava: Peugeotia ei solvata. Kaisa lähtee nigerialais-amerikkalaisen uskonsankarin tilaisuudesta ulos nokka pystyssä. Pitäköön Mersunsa, perhanan miespuolinen janis joplin.

Mielenkiintoisin hengellinen tuttavuus on eräs kenialainen nainen – hänkin tosin on ottanut oppia Yhdysvalloissa. Kenialainen järjestää Susannan luona rukouskokouksen naisille, jotka haluavat päästä lähemmäksi Herraa. Kaisa istutetaan pianojakkaralle, koska hän osaa add9-soinnun, jota jeesus rakastaa yli kaiken. Pianolla tulee soittaa kaksi tuntia yhtä ja samaa ylistyslaulua. Kaisa pimpsuttelee ja kenialainen ajelee ulos demoneja ja sairauksia naisista. Välillä Kaisa yrittää vaihtaa kappaletta, koska hänestä on oudon puuduttavaa soittaa monta tuntia kolmesta duurisoinnusta muodostuvaa virttä. Heti, kun Kaisa yrittää pimpauttaa väärää veisua, kenialainen tulee hakkaamaan hänen kättään huutaen:

-Play that song! Play that song!

Kaisa soittaa mutta hän tietää joutuvansa pyöreään pehmeään huoneeseen, jollei hän lähde kiireenvilkkaa demoniensa kanssa lipettiin näistä konferensseista. Hän tietää sen. Hän ajattelee hitaasti, että kenialais-amerikkalaiselle saarnanaiselle lataamokeikka voisi myös tehdä hyvää. Ja sähköshokit. Mieluiten suurjännitteellä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: