Kollegiaalinen tuki

Pian Kaisa on kolmekymppinen. Nuoruuden kevyt ote elämään saisi vihdoinkin väistyä. Kaisa alkaa tunkeutua opettajayhteisön keski-ikäiseen sisäpiiriin väkisin. Hän tietää, että vain kollegoiden tuki ja lämpö suojelevat häntä oppilaiden ja heidän äitiensä patologiselta julmuudelta.

Kaisa hylkää kaiken epäluuloisuutensa ja ennakkoluuloisuutensa. Hän ei enää hymyile nuoren vihaisen naisen hymyä sisäänpäin, kun 45-vuotiaiden naisopettajien kännykät pirisevät kesken opettajainkokousten. Hän ottaa tosissaan sähköpostiinsa tulvivat vitsikkäät kiertokirjeet. Hän hihittää, kun Pirkko liimaa ”Miksi kurkku on parempi kuin mies” -lapun naistenvessaan. Marjukka jopa liittää Kaisan omaan roskapostilistaansa. Kaisa on niin onnellinen saadessaan sen viestin, jossa he kaikki Plussa-kortti-ihmiset vannovat sytyttävänsä kynttilät WTC:n uhrien muistolle. Kaisa juttelee ruokatunnilla kuparikierukan haitoista ja Nelosen uutisotsikoista. Hän investoi Tupperwareen ja Oriflameen. Hän alkaa uskoa ravintolisiin, verkostomarkkinointiin ja seksuaaliterapioihin.

Kirjallisuuspiirin kohdalla Kaisan pokeri kuitenkin pettää. Piiri kokoontuu Tarjan kotona. Sinne mennään koko kööri paketoituneena Raijan tila-autoon. Stereoissa soi Radio Nova, kaikkien käsilaukuissa pullottaa Anja Snellmanin uusin.

Ensin Kaisa ja muut syövät toscapullia ja vaihtelevat reseptejä. Kaisakin vaihtelee. Illan lopuksi kaikki nykäisevät Anja Snellmanit esille. Snellman on ihana, koska se uskaltaa puhua ääneen rajuista aiheista. Miehen elimestä ja kuukautisverestä. Niistä kirjallisuuspiirissä äidytään puhumaan. Kaikki paitsi Kaisa. Hän ei osaa edes keski-ikäistyä kunnolla. Yhtäkkiä häntä alkavat väsyttää sekä Anja Snellman että miehen elin. Häntä väsyttävät iänikuiset kuukautisveret Snellmanin kirjoissa. Hän tietää, ettei hänestä ole tähän. Hän ei usko City-Markettiin eikä Anja Snellmaniin eikä varsinkaan näihin naisopettajiin, jotka päättävät hihitellen pyytää seuraavaan kirjallisuuspiirikokoontumiseensa seksileluesittelijän.

Kaisan on pakko nostaa laukkunsa Tarjan parkettilattialta. Kukaan ei noteeraa Kaisan lähtöä. Ne ehkä suunnittelevat lähtöä Kirkan konserttiin. Tai ehkä ne alkavat katsoa Ron Jeremyn kulttuurielokuvia, koska oikeastaanhan sydämen sivistys on tärkeämpää kuin kirjaviisaus. Kaisa ei tiedä. Eikä hän jaksa enää yrittää. Hän valehtelee saaneensa nilkkaansa jännetuppitulehduksen, ettei hänen tarvitsisi osallistua naisopettajien ja homo-Veikon organisoimaan R`n´B -tanssiesitykseen vappuriehassa. Hän säälii oppilaita: miten ne penturaukat pystyvät enää kapinoimaan, kun nämä 45-vuotiaat muibet vievät heiltä rokkenrollinkin?

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: