Kasvatuksellinen yhteistyö huoltajien kanssa

Kaisan tuskataakka meinaa välillä käydä liian kepoiseksi. Tällöin rehtorit antavat Kaisalle nipun arviointilomakkeita, jotka Kaisan tulee jakaa lasten huoltajille.

Ennen vanhaan – 80-luvulla ja muina pimeinä aikakausina – kansankynttilät arvioivat oppilaiden edistymistä. Nyt on kuitenkin niin, että oppilaiden tulee arvostella koulua ja opettajia. Siis Kaisaa. Myös oppilaiden huoltajat arvostelevat opettajan opetusmenetelmiä ja koulunkäynnin mielekkyyttä. Joka helvetin syksy ja kevät Kaisa-riepu siirtää valtansa valtikan oppilaiden kotiin. Hän lähettää peljäten ja vavisten koteihin arviointilomakkeita.

Kolme viidesosaa vanhemmista on sitä mieltä, että asiat ovat tarpeeksi hyvissä kantimissa. Yksi viidesosa vittuuntuu jatkuviin lappusiin ja jättää ne palauttamatta. Mutta se yksi, se viimeinen viidennes.

”Opetus on liian vanhanaikaista ja tylsää. Kaisa voisi ottaa mallia Jaakko-opettajasta, jonka opetus on mielekästä ja monipuolista.”

”Koulu alkaa liian aikaisin, lastani väsyttää.”

”Koulu alkaa liian myöhään. Lapseni joutuu olemaan aamulla yksin kotona. Eikö opettajan voisi noilla palkoilla velvoittaa järjestämään aamutoimintaa, jossa opeteltaisiin esimerkiksi potkulautailua liikenteessä? Nykyisin kaikilla lapsilla on nuo potkulaudat eivätkä ne lapset osaa niillä turvallisesti kuitenkaan liikkua.”

”Lapseni luovuus kärsii, koska opettaja on ankara ja vanhanaikainen.”

”Opettaja on liian lepsu. Lapset kiusaavat toisiaan eivätkä opi.”

”Arviointia on liikaa.”

”Arviointia pitää olla enemmän. Naapuriluokan opettaja lähettää viikoittain arviointiraportteja kotiin. Miksei Kaisa lähetä?”

”Poikani on lahjakas musiikissa mutta hänen intonsa on sammutettu koulussa. Voisiko arvon opettaja muuttaa oppisisältöjä, opetusmenetelmiään ja omaa tyyliään? Voisiko poikani häiriköinti johtua opettajan persoonasta?”

”Lapseni entinen opettaja oli mukavampi kuin tämä nykyinen. Olemme puhuneet asiasta jo kahdessa sunnuntaisessa perhepalaverissamme.”

Kaisa lukee palautteita keväisin ja syksyisin ennen kuin hän palauttaa ne rehtoreille. Kehityskeskusteluissa rehtorit miettivät yhdessä Kaisan kanssa, kuinka Kaisa voisi muuttua. Kaiken tämän jälkeen Kaisa alkaa melkein pakata rinkkaansa, jotta hän voisi matkustaa hollantilaisiin sairaaloihin, eutanasiaosastoille. Mutta Hollantiin on pitkä matka. Siksi Kaisan puoliso joutuu antamaan Kaisalle arviointikausina päivittäistä sydänhierontaa ja suusta-suuhun-elvytystä. Vain niiden avulla Kaisa pystyy jatkamaan uraputkeaan.

Tietenkin kesken elvytyssessioiden soi puhelin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: