Kolme hyvän opettajan ominaisuutta

Kaisan tavatessa uuden työkaverinsa, luokanopettaja Ritva Ikosen, kaikki ei mene nappiin. Ikonen toki noukkii Kaisan sieltä Koveron Teboililta kyytiin ja kimppakyyditsee hänet kymmenen markan hinnasta uuteen työpaikkaan, kaksiopettajaiseen kyläkouluun.

Mutta ensimmäisellä kimppakyytimatkalla Ritva Ikonen päättää lyhyesti opettaa Kaisalle kolme tosiasiaa opettajan elämästä. Luennon otsikko on tämä: Tällaisella pienellä kylällä on todella tärkeää sulautua väkimassaan.

Lasten vanhempia ei saa ärsyttää joutavanpäiväisillä asioilla.

1. Uskonnollinen vakaumus. Sopivaa on kuulua näihin valtion virallisiin kirkkoihin, luterilaiseen tai vielä mieluummin ortodoksiseen – ollaanhan nyt täällä erittäin itäisessä Tsasouna-Suomessa.

2. Poliittiset näkemykset. Viherpiipertäjien Natura-projekti on täällä susirajalla vienyt monelta isännältä pelkotilkut, kun ne tilkut on julistettu suojelualueiksi. Näin ollen opettajalla ei saa olla minkäännäköisiä kytkentöjä vihreisiin liikkeisiin.

3. Täällä meillä Pohjois-Karjalassa miehiä ovat vain ne, jotka menevät armeijaan. Käpykaartilaiset pitäisi hirttää munistaan kiinni honkaan, mäntyyn ja petäjään.

-No, kerropa nyt sitten itsestäsi ja taustoistasi jotain, Ritva Ikonen kysäisee small talk -vaihteeseen siirtyen kääntyessään koulun pihaan.

Mitä Kaisan pitäisi sanoa? Ajomatkaa on jäljellä 50 metriä.

-No, minä kuulun äärikarismaattiseen hihhulilahkoon, jonka nimi on Surmajoen Cityseurakunta. En nimittäin halua joutua helvettiin ja Cityseurakunnan pappi sanoi, että helvettiin pamahdan, jos luovun tästä lujasta uskostani. Taustoistani sen verran, että isäni on ollut eduskuntavaaleissa Vihreiden ehdokkaana, koska hän siviilipalvelusmiehenä ajaa voimakkaasti totaalikieltäytyjen asemaa.

Tämä vastaus olisi siis totuus. Kaisa kuitenkin toteaa vaisusti, että hän on taustoiltaan täysin massasta poikkeamaton yksilö ja tulee sellaisena aina pysymäänkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: