Kasvatustieteen syventävä harjoittelu

Hillevi Hulpiolle vertoja vetää vain yksi henkilö. Erittäin raisu tapaus. Kaisan päättöharjoittelun ohjaaja Aija-Liina Kranaatti.

Kenenkään sukunimi ei tietenkään voi olla Kranaatti. Nämä ovat näitä urbaanilegendoja, kuten Heli Kopteri ja Kauko Säädinkin ovat. Tai ainakin tämän Aija-Liina Kranaatin on oltava pieni, lempeä ja hyväsydäminen kristitty, joka kokee elämäntehtäväkseen lohduttaa epäonnistuneita opettajakokelaita.

-Nomen ei piru vie voi olla omen, Kaisa ajattelee ennen päättöharjoitteluaan.

Vaan kun on. Nomen est omen. Ja kaikki muukin alkaa mennä taas kohti persettä.

Aija-Liina Kranaatilla on ollut liikaa opetusharjoittelijoita luokassaan. Hän aloittaisi kevätlukukauden mielellään ilman rasittavan typeriä opiskelijoita. Kaisa kuitenkin tulee Kranaatin luokkaan tammikuun toisena päivänä kello kahdeksan ja sanoo:

-Hyvää huomenta. Nimeni on Kaisa Miettinen. Tulin tänne tekemään päättöharjoitteluni luokkaosiota.

Iso, lihava ja vihainen Aija-Liina Kranaatti sähähtää tähän:

-Minähän en olisi kaivannut tänne enää yhtään harjoittelijaa. Mutta minkäs minä sille voin, että sinut piti tänne vielä ottaa, kun et osannut asioitasi paremmin hoitaa.

Kaisan päättöharjoittelu alkaa huonosti. Se jatkuu huonosti. Yllättäen se päättyy jotakuinkin kelvollisesti. Lopuksi hänen pitää nimittäin tehdä itsearviointiraportti. Kaisan pitää siis ihan itse arvioida, kuinka hänen pitämänsä oppitunnit ovat sujuneet. (Nehän ovat tietenkin menneet päin vittua, koska Kranaatti vihaa Kaisaa ja Kaisa pelkää Kranaattia. Eikä Kaisa uskalla ottaa Diapamia, ettei hän nukahtaisi lapsosten ja videokameran edessä. Tottahan Kranaatti nimittäin videoi jokaisen Kaisan pitämän oppitunnin. Videot katsottuaan Kaisa on täysin samaa mieltä Kranaatin kanssa. Pitäisi joutuisasti hakea apua tyylikonsultilta, puhe- ja ammatinvalintaterapeutilta sekä raskaan sarjan mielenterveysammattilaisilta.)

Mutta siitä itsearvioinnista, evaluaatiosta, painottaa Kranaatti. Siihen Kaisa tuhertaa kymmenen liuskaa, joissa hän vakuuttaa olevansa täysi nolla tässä pedagogitouhussa. Mutta koska Kaisalla on ollut harjoittelun aikana ammattitaitoinen ja inspiroiva ohjaaja, hän on kuitenkin kehittynyt oman erittäin vajavaisen kapasiteettinsa raameissa suunnattomasti.

Itsearvioinnin loppuun Kaisa valehtelee, että hän toivoo saavansa ensimmäisessä työpaikassaan Aija-Liina Kranaatin kaltaisen työparin, joka voisi johdattaa Kaisaa vielä syvemmälle näihin kasvatusopillisiin detaljeihin. Noin niin kuin ekspertti-noviisi-tyylisesti, kognitiivista oppipoikamenetelmää hyödyntäen. Kaisan kirjoittama teksti on aika paksua.

Aija-Liina Kranaatti panee lukulasit silmilleen ja lukee hiljaa itsearviointiraportin. Sitten hän nojautuu hyväntuulisena työtuolinsa selkänojaan ja ottaa lasit pois silmiltään. Hän katsoo Kaisaa ja sanoo antavansa kognitiiviselle oppipojalleen päättöharjoittelun arvosanaksi kakkosen. Kaisa lähtee pois Kranaatin luota ja vannoo, ettei enää koskaan palaa.

Aivan sattumalta Kaisa törmää Aija-Liina Kranaattiin vuosien päästä Surmajoen pääkadulla. Kranaatti tulee häntä vastaan polterabend-porukassa. Nämä 45-vuotiaat normaalikoulun lehtorit ovat juhlistamassa esinaisensa naimapuuhia. Kranaatti huomaa pusikkoon piiloutuneen Kaisan ja hymyilee hänelle kauniisti kaikilla hampaillaan. Hän on pukeutunut pepitaruudulliseen mekkoon, kuten koko muukin naislauma. Hän ojentaa Kaisalle pientä pärekoria ja käskee Kaisaa ottamaan korista vaaleanpunaisen lapun.

Vapisten Kaisa nostaa taitellun lapun ja avaa sen. Lappuun on pienillä kireillä kirjaimilla sommiteltu meksikolainen sananlasku. ”Avioliitossa vasta käy ilmi, onko nainen orkidea vai kaktus.”

Silloin vasta hidasälyinen Kaisa ymmärtää kaiken tarkoituksen. Avioliitossa sen näkee. Ei päättöharjoittelussa. Kukapa tietää: ehkä Aija-Liina Kranaatti hoitelee avioliitossaan ne orkidean kauniit tehtävät. Kaktuksen osan hän on näytellyt normaalikoulussa Kaisalle.

Parempihan se onkin niinpäin tehdä. Kai.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: